Press "Enter" to skip to content

Primerjava cen laserskega in tiskalnika na kartuše

admin 0

Katera kopija tiska je cenejša: Narejena z laserskim tiskalnikom s tonerjem ali tista, natisnjena z brizgalnim s kartušo?

Čas, od kar so se gospodinjstva po svetu začela opremljati z domačimi tiskalniki, sega 3 desetletja nazaj. Sprva smo po domovih po svetu našli predvsem cenejše brizgalne (inkjet) tiskalnike, ki so enostavno tiskali majhne pikice črnila na list papirja. Večja je bila ločljivost tiskalnika, več pikic je na manjšem prostoru tiskalnik bil sposoben natisniti, bolj ostro sliko je bila naprava sposobna natisniti. Zadnjih nekaj let, pa so na trg naprav, primernih za vsak dom, vstopili tudi laserski tiskalniki na tonerje. Še nedavno nazaj je veljalo, da si slednje lahko privoščijo le bogati inštituti in poslovni subjekti, danes pa je moč laserja dobiti že za podobno ceno kot brizgalni tiskalnik. Cene samo tiskalnikov z lasersko tehnologijo se gibljejo okrog 100 €, medtem ko multifunkcijske naprave s kartušami z omenjeno tehnologijo trgovci z računalniško opremo ponujajo za 30 do 40 € več. Govora je o črno belem tisku, medtem ko barvni stanejo še nekaj 10 € več.

Kakšna je cena tiska in kakšen tip tiskalnika izbrati za vaš dom?

Splošno prepričanje kupcev je še vedno, da je potrošni material kot so tonerji in kartuše za laserske tiskalnike drag. Pa temu ni tako. Če vzamemo za primerjavo enega izmed cenejših modelov, kar se tiče kartuš, pri brizgalnih tiskalnikih, vas bo nova kartuša s črno barvo stala približno 20 €. Z njo pa boste natisnili zgolj 300 črno belih strani. Medtem ko tonerji za laserske tiskalnike vstopnega razreda stanejo približno 60 €, z njim pa boste naredili od 1500 strani naprej. Sam strošek ob menjavi potrošnega materiala je res da večji, vendar so preračunano na ceno, ki jo plačate za vsak natisnjen list papirja, laserji mnogo cenejša tehnologija. Podatki o količini natisnjenih kopij, ki jo tonerji in kartuše imajo navedenega, se nanaša na kopije s 5 % pokritostjo strani. Podatek je podan po ISO standardu, v praksi pa to pomeni nekje eno četrtino besedila na A4 papirju. Če za naš izračun vzamemo zgornja podatka, vas bo tako list papirja, natisnjen z brizgalnim tiskalnikom, stal 0,066 €, tisti iz laserskega tiskalnika pa 0,04 €. Razlika ni ogromna, vendar pa za gospodinjstva, ki tiskajo na primer okrog 2000 strani letno in več, to pomeni prihranek na letni ravni cca 53 €, kar pa ni zanemarljivo. Drugače je pri barvnih laserjih. Pa ne zaradi same cene, saj količina kopij, ki jo ponujajo barvni tonerji, dosega ista razmerja v ceni v primerjavi z barvnimi kartušami, kot je razmerje med črnimi kartušami in tonerji. Težava je v tem, da laserji za svoj tisk potrebujejo 3 barvne tonerje, modrega(cyan), rumenega(yellow) in rdečega(magenta). Ob normalnem tisku je tudi poraba barv, oziroma praha, ki ga vsebujejo tonerji, sorazmerna. Kar pa pomeni, da se vam ob porabi barve istočasno izpraznijo vsi trije, kar pa pomeni strošek dobrih 200 €. In do kakšnega zaključka smo prišli? Laserski tisk se izplača, cena v primerjavi z brizgalnim tiskanjem ob predpostavki, da se tiska dnevno, je zelo varčna. V kolikor se uporabljajo kompatibilni potrošni materiali, pa je prihranek v primerjavi z originali kaj hitro dva kraten. Če upoštevamo še obstojnost praha, ki se ne bo zasušil ob večmesečni neuporabi, je zaključek jasen; Za črno beli tisk je laserski tiskalnik pravilna izbira, za barvno tiskanje pa se je potrebno pripraviti, da boste ob menjavi potrošnega materiala, ki sicer ne bo tako pogosto kot pri brizgalnih tiskalnikih, morali malce globlje seči v žep.