Press "Enter" to skip to content

Nasveti za leče

admin 0

Barvne leče uporabljamo, kadar želimo spremeniti barvo naše roženice. Velika sprememba, na primer z rjave na modro barvo, je takoj opazna in deluje precej dramatično, manjše spremembe, kjer se odtenek le nekoliko bolj poudari, pa okolica pogosto ne bo zaznala. Vaši prijatelji in znanci bodo sicer opazili, da je nekaj drugače, a ne bodo mogli določite, kaj bi to bilo. Za rahlo obarvane leče, ki zgolj nekoliko prilagodijo odtenek in ga naredijo bolj globokega, se odloči marsikdo, ki nosi kontaktne leče zaradi korekcije vida. Popolne spremembe oziroma barvne leče, ki so namenjene izključno spremembi barve, pa so predvsem odločitev tistih, ki vidijo dobro. Običajno se zanje odločijo, ker so si od nekdaj želeli ali modre ali zelene oči – in sedaj, ko so odrasli, si lahko enostavno kupijo barvne leče ter preverijo, kako to vpliva na njihov videz. Barvne leče, ki se uporabljajo zgolj zaradi estetike, običajno nihče ne uporablja dolgo. Otroško željo po drugačni barvi oči po tem, ko jo zadovoljimo, hitro prerastemo – skrb za vstavljanje in odstranjevanje leč nam postane odveč. Vseeno so barvne leče dobra izkušnja: ustregli smo svoji želji, spremenili svoj videz, pritegnili pozornost.

Kaj morate vedeti, preden se odločite za barvne leče?
Tako kot druge, so tudi barvne leče varne, vendar zgolj, če jih uporabljate po navodilih in zanje primerno skrbite. Če se odločite za mehke barvne leče za enkratno uporabo, potem jih ne uporabljajte dlje, temveč vsak dan vstavite nove.
Barvne leče so lahko za oči tudi koristne. Proizvajalci leč skrbijo, da je v njih pogosto tudi UV filter, ki ščiti oko pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki. Oko bo zaščiteno tako kot s sončnimi očali – a ne bo zasenčeno pred močno svetlobo, zato bodo sončna očala še vseeno potrebna.
Učinek, za katerega poskrbijo barvne leče, je odvisen od posameznika. Čeprav imata dve osebi rjave oči in vstavita modre barvne leče, se lahko te pri eni odrazijo z več modrine kot pri drugi. Odvisno od tega, kako močno rjava je naravna barva oči, kakšno polt ima oseba, kakšna oblačila ima na sebi, kako je naličena, v kakšni svetlobi jo opazujemo.

Kadar pomežiknemo, se lahko leča za trenutek tudi rahlo prestavi – zlasti, če je nismo dobro namestili. Takrat obarvani del leče rahlo zdrsne preko zenice. Videz je nenaraven in če se leča ne povrne v prvotni položaj sama, jo moramo popraviti. Na srečo se to zgodi precej redko.
Barvne leče imajo obarvan zunanji del kroga leče, v središču pa so brez barvila, da nemoteno vidimo. Vendar pa se velikost naše zenice prilagaja glede na količino svetlobe. Kadar se zenica ob pomanjkanju svetlobe močno razširi, barvilo v leči tako lahko minimalno vpliva na naš vid. Sicer pa je to lahko tudi znak, da ste nekomu naklonjeni – naša zenica se menda razširi za 45 odstotkov, če govorimo z nekom, v kogar smo zaljubljeni ali nas privlači.