Press "Enter" to skip to content

Nastanek oljnih barv

admin 0

En izmed najbolj pogosto uporabljenih slikarskih materialov so oljne barve.  Oljna slika je postopek slikanja z oljnimi pigmenti, ki se zelo dolgo sušijo. Pogosto pa pri oljnem slikanju uporabimo še laneno olje, saj se izdelek hitreje suši. Uporabimo lahko tudi orehovo in makovo olje. Oljnih barv je veliko, razlikujejo pa se po lesku in strukturi. Umetnik lahko uporablja več različnih oljnih barv na isti sliki, to pa je odvisno od želenih učinkov in pigmentov. Oljne barve lahko kuhamo s smolo ali borom. Oljna barva je bila prvič uporabljena za budistične slike, indijskih in kitajskih slikarjev v zahodnem afganistanu nekje v 5 in 6 stoletju.  Veliko oljnih barv se je uporabljajo v srednjem veku. Oljna barva pa je s časoma postala glavni slikarski pripomoček vseh velikih slikarjev in umetnikov. Oljne barve so bile zelo značilne za renesančne in baroške umetnike. Olje barve pa so zavzele celotno evropo in nadomestile uporabo tempera barv. V zadnjih letih pa so na tržišču že oljne barve, ki temeljijo na redčenju z vodo in nič več škodljivi razredčili. Te vrste oljnih barv se sušijo zelo hitro v primerjavi z navadnimi oljnimi barvami. Sušijo se od 1-3 dni tradicionalne barve pa kar 1-3 tedne.

Orodje s katerim nanašamo oljne barve so ščetke oz. čopiči narejeni iz dlake rdečih lisic ali iz prašičjih ščetin. To so najbolj kakovostni risarski materiali, saj ne puščajo sledov , jim ne odpadajo dlačice, kot se pogosto dogaja pri manj kakovostnih pripomočkih. Poznamo pa 4 osnovne oblike čopičev za oljno slikanje. Okrogle ali koničaste,ki veljajo za najbolj standardne čopiče. Ravni čopiči , ki so krajši in manj prožni. Poznamo še ovalne čopiče, ki pa so nekoliko ravni in se uporabljajo predvsem za barvanje oljnih barv.

Za čiščenje čopičev po uporabi oljnih barv pa boste potrebovali kakšno mineralni alkohol, krpo ali papirnate brisače. Čiščenje pripomočkov za oljne barve je zelo pomembno, saj je pomembno,da pri vsaki uporabi različne barve sčistimo čopič, da ne pušča sledi druge barve. Če ste recimo uporabljali svetlo barvo in barvi želite dodati temnejšo barvo , potem je dovolj ,da čopič preprosto obrišemo z papirnato brisačo. Če pa želite vaši barvi dodati svetlejšo vrednost, potem je vsekakor pomembno temeljito čiščenje z čistilom ali alkoholom. Da se izognete čiščenju pa preprosto uporabite za vsako oljno barvo svoj čopič. Če čopičev ne boste sčistili po uporabi bodo čopiči uničeni.

Oljne slike se najpogosteje slikajo na platno,vendar pa zanje uporabljamo tudi les, papir in druge materiale. Zelo znan risarski material je platno. Platna izdelujejo tako da okvirje naredijo v želeni velikosti in preko napnejo platno in ga na okvir pritrdijo z sponkami. Kadar umetniki slikajo na platno uporabljajo še stojalo, kamor odložijo platno. Ta držala stojala za platno so narejena iz lesa in so zelo enostavna za uporabo. Večina njih ima tudi nastavljive dele, ki nam omogočajo spreminjanje višine in nam s tem omogočijo lažje delo. Umetniki , ki slikajo z oljnimi barvami pa še poleg vsega tega uporabljajo paleto oz držalo za barve da imajo na dosegu vse kar potrebujejo. Oljne barve so zelo močnega volnj in lahko dražijo. Zato si veliko umetnikov nadene tudi maske oz zaščite proti vdihavanju. Oljne barve so zelo goste in mastne zato je njihov rok sušenja bistveno daljši kot pa pri navadnih barvah.  Veliko umetnin je narejenih z oljnimi barvami. Z njimi so narisane pokrajine, različni znani portreti, tihožitje, akti…

 

Najbolj znana je oljna umetnina je Mona Lisa od Leounardota Davinhija , ki je sedaj razstavljena v Pariškem muzeju Luhvre.