Press "Enter" to skip to content

Moderna doba in zaročni prstani

admin 0
  1. stoletje 

V Združenih državah Amerike je priljubljenost zaročnih prstanov z diamanti po prvi svetovni vojni padla po začetku velike depresije, ki je nastala zaradi vojn. Leta 1938 je diamantni kartel De Beers začel tržno kampanjo, ki je imela velik vpliv na diamantne prstane. Med veliko depresijo v tridesetih letih je cena diamantov propadla. Istočasno so tržne raziskave pokazale, da se z mlajšo generacijo udejstvujejo obročki. Pred drugo svetovno vojno je samo 10% ameriških zaročnih obročev vsebovalo diamant. Medtem ko je prva faza marketinške kampanje obsegala tržne raziskave se je faza oglaševanja začela leta 1939. Eden od prvih elementov te kampanje je bil izobraževanje javnosti o 4 stebrih diamantov (rez, karat, barva in jasnost). Leta 1947 je bil uveden slogan »diamant za vedno«. Končno je kampanja De Beers želela prepričati potrošnika, da je zaročni prstan nepogrešljiv in da je diamant edini sprejemljiv kamen za zaročni prstan. Kasneje tako kot tudi danes za zaročni prstan ne uporabljamo samo diamantov pač pa tudi druge drage in plemenite kamne.

  1. stoletje 

V začetku 21. stoletja je industrija nakita začela tržiti zaročne prstane za moške pod imenom “mangagement rings”. Dandanes veliko moških nosi zaročne prstane predvsem v preskočnem letu, katero predstavlja mnoge priložnosti za ženske v Angliji. 

Nakup prstanov

Postopek sodelovanja v Azerbajdžanu

V 20. stoletju, če si je to lahko privoščil je tipičen zahodni ženin zasebno izbral in kupil zaročni prstan, ki ga je nato predstavil svoji ženi, ko je predlagal poroko. V državah, kjer oba partnerja nosita zaročni prstan se lahko izberejo in kupijo ujemajoči se obročki. V Združenih državah in Kanadi, kjer samo ženske tradicionalno nosijo zaročne prstane, ženske tudi občasno presenečajo svoje partnerje z darilom za delo.

Kot ves nakit se cena za zaročni prstan zelo razlikuje glede na uporabljene materiale: oblikovanje obroča ali vključuje dragi kamen, vrednost katerega koli dragih kamnov in prodajalca. Cena dragih kamnov, če sploh v obročku je odvisna od vrste in kakovosti dragulja. Diamanti imajo standardiziran opis, ki jih vrednoti glede na njihovo karatno težo, barvo, jasnost in rez. Drugi dragi kamni, kot so safirji, rubini in smaragdi, imajo različne sisteme. Nakit je lahko izbran za spoštovanje družinske tradicije, za uporabo družinskih dediščin, za nenavaden slog, za družbeno odgovorne značilnosti, da se prilagodi vsem stilskim preferencam posameznika. Sintetični kamni in diamantni nadomestki, kot so kubični cirkoni in moissaniti so prav tako priljubljena izbira, ki je družbeno odgovorna in zmanjšuje stroške ob ohranjanju želenega videza.

Cena prstana

Zamisel, da bi človek moral porabiti velik del svojega letnega dohodka za zaročni prstan izvira iz tržnega materiala De Beers sredi 20. stoletja, da bi povečali prodajo diamantov. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so predlagali, da bi človek v zaročnem prstanu porabil enakovreden dohodek od enega meseca.  V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so predlagali, da bi za to porabil dohodek dveh mescev. Leta 2012 je povprečni strošek zaročnega obroča v ZDA, ki ga je sporočila industrija, znašal 4000 USD. V študiji iz leta 2015 je skoraj četrtina parov izjavila, da ni kupila obroča, druga tretjina pa je porabila manj kot 2000 dolarjev.  Manj kot 15% parov je porabilo 4.000 $ ali več. V Združenem kraljestvu ocene povprečnih stroškov zaročnega prstana znašajo od 1200 do 2000 funtov. Znanstvene raziskave kažejo, da so dragi zaročni prstani povezani z zgodnjimi razvezami, morda zato, ker je poraba več kot 2.000 USD na zaročnem obroču močno povezana s stresom povezanim z dolgom. Pari, ki porabijo manj denarja za zaročne prstane in poročni obred imajo običajno daljše poroke in manjše tveganje za razvezo zakonske zveze.

Eden od razlogov za povečano priljubljenost dragih zaročnih prstov je njegov odnos do človeške spolnosti in možnosti ženske za poroko. V Združenih državah do človeka, ki je prekinil zakonsko zvezo se je do Velike depresije tožilo zaradi kršitve obljube. Denarna odškodnina je vključevala dejanske stroške, ki so nastali pri pripravi na poroko ter odškodnine za čustveno stisko in izgubo drugih možnosti za poroko. Odškodnina se je močno povečala, če bi ženska spolno občila z zaročencem. Od leta 1935 so bili ti zakoni razveljavljeni ali omejeni. Vendar so bili socialni in finančni stroški zlomljenega dela nič manj: zakonska zveza je bila edina finančno trdna možnost za večino žensk in če ni bila več devica, so se njene možnosti za ustrezen prihodnji zakon močno zmanjšale. Diamantni zaročni prstan je tako postal vir finančne varnosti za žensko. Spletni nakup zaročnih prstov narašča, kar moti trg diamantov saj prinaša večjo preglednost industriji, ki se je običajno zanašala na motnost.

Za tiste malce bolj radovedne vam predlagamo, da si ogledate stran:

www.zlatarna-breznik.si