Press "Enter" to skip to content

Kako dolgo bomo še uporabljali papir?

admin 0


Kljub temu, da nove tehnologije vedno naletijo po eni strani na odobravanje, po drugi pa na nasprotovanje, lahko razvoj prinese tudi posledice, ki se jih lahko veselimo tudi v smislu ohranjanja narave. Eden teh vidikov je zagotovo tudi globalno zmanjševanje porabe papirja. Papir namreč ni več nujno potreben proizvod za komunikacijo in izražanje – nadomešča ga sodobna tehnologija, in tega se lahko samo veselimo.

Zakaj se papir uporablja vse manj?


Ko je papir postal splošno dostopen, saj je papirna industrija doživela velik razmah, ki je omogočil znižanje cen, smo ga uporabljali za celo množico potreb. Nastali so zvezki, ki v šolah nadomestili pisanje na tablice. Dobili  smo cel kup novih tiskanih medijev in poleg dnevnih novic ter tu in tam kakšne revije, nam je bilo naenkrat na voljo cel kup  revij, ki so se specializirale za posamezna področja. Papir je postal material za ustvarjanje, ki smo ga uporabljali povsem brez premisleka, prav tako pa nam je omogočil, da sledimo potrebam pri poslovnem komuniciranju in delu – kar predstavljajte si, kako bi bilo, če bi na primer stroške za plačilo elektrike ali vode uslužbenci še vedno pobirali od vrat do vrat, ne pa, da nam vsak mesec pošljejo papir, ki ga imenujemo račun oziroma položnica …
Povečana uporaba papirjev pa je seveda prinesla tudi mnoga okoljska vprašanja. Več papirja kot smo potrebovali, več dreves je moralo pasti, da smo pridobivali celulozo. In ekološko usmerjeni posamezniki in združenja so se pričeli po nekaj desetletjih izjemne potrošnje papirja zavedati, da tako ne gre več. Papir je dragocen, oziroma so dragocena drevesa, zato je potrebno z njim varčevati. Samo nagovarjanje k varčevanju pa gotovo ne bi zadostovalo, če mu ne bi priskočila na pomoč tudi sodobna tehnologija – tista, zaradi katere se ni potrebno človeštvu ničemur odreči, drevesa pa se vseeno rešujejo. Prav zaradi nje lahko komuniciramo kot nikoli poprej, pišemo, slikamo in ustvarjamo – a pri tem papir sploh več ne potrebujemo.

Kje se papir najbolj ohranja?


Če razmišljate o tem, kako se je zaradi računalnikov, pametnih telefonov in tablic zmanjšala poraba papirja v vašem domu ali v vaši pisarni, nimate v mislih največjih porabnikov. Papir se je namreč še veliko bolj potratno porabljal drugod: pri tisku. Res je, da marsikateri ljubitelj knjig še vedno želi knjigo v tiskani obliki, ne pa v elektronski, vendar so elektronske knjige vse bolj v uporabi in predvidevamo lahko, da bo naslednji generaciji že povsem všeč, če bo knjiga spravljena v elektronsko obliko, ne pa natisnjena na papir. Velik korak, ki ga je naredila že naša generacija, pa je uporaba spleta in tako imenovanih e-zinov, torej elektronskih revij. Tako se časopisna podjetja pritožujejo, da jim prodaja in naklada padata, z vidika okolja pa se tega lahko veselimo. Papir postaja nepotreben, saj tisk zamira in se časopisi, revije in širjenje informacij na splošno selijo predvsem na splet.
Kako dolgo bomo torej še uporabljali papir? Njegovi uporabi na splošno  se ne moremo izogniti, saj  se uporablja za množico najrazličnejših namenov, kjer še nismo našli alternative – tako za pakiranje še vedno uporabljamo škatle iz lepenke, kajti drugega materiala ni na voljo (oziroma bi bila plastika še bolj okolju škodljiva). Zagotovo pa se bo poraba v naslednjem desetletju še precej bolj zmanjšala in morda čez dve ali tri desetletja papir sploh ne bo več nekaj, kar bi doma potrebovali. No, razen toaletnega, seveda.